dinsdag 8 september 2015

Jugendstil hekwerk in Hengelo

Van een klant kreeg ik de vraag of ik een toegangspoort kon ontwerpen passende bij zijn Jugendstil woning in Hengelo. Dit maak je als smid niet elke dag mee dus ben ik gelijk op locatie gaan kijken. Het was inderdaad een prachtige woning met veel originele details die met veel zorg onderhouden was.
Al met al genoeg informatie en inspiratie om gelijk een ontwerpschets te maken.
Jugendstilornamenten zijn samengesteld uit asymmetrische motieven. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur. De motieven zijn vaak sierlijk gestileerde planten- en bloemenvormen (lelies, kelken, irissen, papavers, rozenknoppen).
Vaak zit in de vorm een vloeiende, zwierige beweging. Dit zie je ook bij decoratieve vormen van bijvoorbeeld trapleuningen, balkons en gevels. IJzer is namelijk erg geschikt om verwerkt te worden tot sierlijke gebogen vormen.


samenstellen van het hekwerk.

Bij het vervaardigen en samenstellen van de toegangspoort heb ik ook zo veel mogelijk de technieken en methoden toegepast uit de bouwtijd van de woning. Zo zijn alle verbindingen geklonken, doorgestoken of geschroefd. Een gezegde uit deze tijd is dat elke verbinding een ornament moet zijn.

Jugendstil hekwerk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten